Webbutik

Livsmedelsförsörjningen i siffror

Nyckeltal och indikatorer (NIL 2025)

Sveriges inhemska produktion av livsmedel är tillräcklig för att täcka befolkningens energibehov och det samlade behovet av de flesta näringsämnena, även om vi idag importerar en hel del av vad vi äter och exporterar en hel del av vad vi producerar. Utbytet över gränserna och på EU:s inre marknad bidrar med stabilitet, viktiga insatsvaror och ett rikare utbud.

Samtidigt finns sårbarheter. Både produktionen och de stora handelsvägarna är koncentrerade till landets södra delar. Livsmedelskedjan, från producent till distributör och tillagning, är beroende av ett kontinuerligt flöde av produkter och en rad andra samhällstjänster. För många nödvändiga insatsvaror finns det liten eller ingen produktion i landet, och för vissa av dem är även övriga EU beroende av import på för sin försörjning.

Då försörjningen inte är uppnådd innan livsmedlen når konsumenten är distributionsled och måltidsverksamheter viktiga. Dessa blir också viktigare mot bakgrund av den relativt låga hemberedskapen bland befolkningen. Även om svenskarna lägger en relativt liten andel av sina utgifter på mat och dryck så är det viktigt att säkerställa att tillgång och tillgänglighet, särskilt för sårbara grupper.

Det är några av slutsatserna i den här rapporten, som är resultatet av ett arbete med att ta fram indikatorer och nyckeltal i syfte att ge en mer detaljerad bild av Sveriges livsmedelsförsörjning. Siffrorna i rapporten synliggör kvantiteter och förhållanden inom livsmedelskedjan som är viktiga för vår försörjning av livsmedel. De är dock inga direkta mått på Sveriges beredskap; för att göra sådana bedömningar krävs andra metoder.

Visa mer
Visa mindre
Sidor:
102
Utgiven:
2025-06-30
Pris exkl moms:
0 kr
Pris inkl moms:
0 kr
Artikelnr:
OVR750
Författare:
Jordbruksverket, Livsmedelsverket
Anvisning: