I korta drag
Kraftig produktionsökning av ekologiska mejeriprodukter
Under 2014 ökade produktionen av ekologiska mejeriprodukter kraftigt efter att ha minskat under några år. Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk ökade med 18 % och för syrade produkter och ost ökade produktionen med 19 %. Produktionen av ekologisk grädde ökade med hela 69 %.
Invägningen av ekologisk mjölk uppgick 2014 till 371 500 ton, en ökning med 5 100 ton eller drygt 1 %. År 2014 var knappt 13 % av den totala mängden invägd mjölk ekologisk, vilket var ungefär samma andel som 2013.
Slakten av ekologiskt uppfödda djur ökar
Slakten, i ton, av ekologiskt uppfödda nötkreatur och får och lamm ökade med 4 % respektive 7 % under 2014. Slakten av ekologiskt uppfödda nötkreatur uppgick till 19 100 ton vilket motsvarar en andel på drygt 14 % av den totala slakten av nötkreatur. Slakten av får och lamm var 1 100 ton, motsvarande drygt 22 % av den totala slakten.
Slakten av ekologiskt uppfödda svin ökade med 3 %. Den ekologiska svinproduktionen är dock av liten omfattning. Knappt 2 % av de slaktade svinen är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder.
Andelen ekologiska ägg ökar
År 2014 uppgick invägningen av ekologiska ägg vid Svenska Äggs medlemspackerier till 13 500 ton, en ökning med 2 % jämfört med 2013. Andelen ekologiska ägg ökade och 2014 var knappt 14 % ekologiska.
Här kan du läsa rapporten på Jordbruksverkets webbplats i html-format.