Vall är den överlägset vanligaste grödan i svensk ekologisk produktion. År 2021 odlades över 255 000 hektar ekologisk vall och bete i Sverige. I denna skrift fokuserar vi på slåttervall. Vall odlas i första hand som foder till idisslare men är också motorn i en ekologisk växtföljd då den förser efterföljande grödor med kväve. Dessutom minskar vallen problemen med många ogräs, förbättrar jordens struktur och är en motor när det gäller att binda koldioxid. En av utmaningarna i ekologiska lantbruk är att efterlikna ett naturligt ekosystem. Vallen är då den bästa grödan för att uppnå detta. Detta är en nyuppdatering av en tidigare skrift om ekologisk slåttervall.
För att ge dig som besökare en bra upplevelse på webbutiken.jordbruksverket.se använder vi cookies. Mer information om de cookies vi använder hittar du här.
Cookies och liknande tekniker
För att ge dig som besökare en bra upplevelse på webbutiken.jordbruksverket.se använder vi cookies. Det handlar dels om helt nödvändiga cookies för webbsidans grundfunktionalitet, men även cookies för bättre prestanda, personalisering, funktionalitet med mera.Vi rekommenderar att du accepterar samtliga typer av cookies. Det är dock du som bestämmer och du kan själv välja att anpassa dina cookie-inställningar som du önskar. Mer information om de cookies vi använder hittar du här.
NödvändigaNödvändiga cookies lagrar inga uppgifter som kan kopplas till dig som person och de är inte möjliga att stänga av. De lagrar endast information om olika åtgärder du som besökare vidtar och används för webbsidans grundfunktionalitet. Om dessa cookies blockeras genom inställningar i webbläsaren kommer vissa delar av siten inte fungera som det är tänkt.